October 12, 2021
Lista celor mai importante cinci motive pentru care reciclarea bateriilor nu este un moft

Una dintre barierele în calea reciclării este neputința omului de a privi lucrurile la nivel macro. De multe ori, pentru cei mai mulți dintre noi, gestul de a arunca pe stradă un ambalaj sau de a arunca la întâmplare o baterie pare mărunt și total nesemnificativ. La urma urmelor, nu-i decât un biet ambalaj sau o baterie mica. Ce poate fi atât de rău în asta?

Una dintre barierele în calea reciclării este neputința omului de a privi lucrurile la nivel macro. De multe ori, pentru cei mai mulți dintre noi, gestul de a arunca pe stradă un ambalaj sau de a arunca la întâmplare o baterie pare mărunt și total nesemnificativ. La urma urmelor, nu-i decât un biet ambalaj sau o baterie mica. Ce poate fi atât de rău în asta?

Adevărul este că la prima vedere asa pare:, un singur ambalaj sau o singură baterie nu înseamnă mare lucru aruncate la întâmplare, te miri pe unde. Însă, dacă ieșim doar putin din universul restrâns în care ne ducem noi existența și extindem perspectiva din care privim lucrurile, ne dăm seama că acest gest mărunt al unui singur om, repetat de milioane de alți oameni, devine cât se poate de dăunător.

Și mai rău este că totul se întoarce la noi, sub o formă sau alta, căci poluarea aerului și a solului ne afectează pe toți pe termen lung.

Există și reversul medaliei, acela al oamenilor care văd lucrurile la nivel macro, dar în sens negativ și total contraproductiv. Vorbim aici despre cei care cred că degeaba fac efortul de a colecta selectiv și a recicla tot ce poate fi reciclat, când cei din jur nu se implică deloc. „Cu o floare nu se face primăvară”, își spun ei și, de multe ori, ajung să-și piardă interesul pentru reciclare.

Indiferent despre ce perspectivă vorbim, reiese limpede o singură concluzie: colectivitatea joacă un rol esențial în colectarea selectivă a deșeurilor și în reciclare. De aceea, este extrem de important să nu ne dăm bătuți și să ne unim forțele în direcția cea bună. La fel cum fiecare gest de a nu recicla produce o catastrofă când e măsurat la scară largă, și gestul aparent singular de a recicla se adaugă altora și contribuie la stoparea acțiunilor corozive ale omului asupra mediului în care își duce viața.

Dacă despre sticlă, plastic și hârtie se vorbește din ce în ce mai mult, necesitatea reciclării bateriilor nu este încă atât de bine fixată în mintea oamenilor din România.

Acesta este și motivul pentru care am întocmit lista celor mai importante cinci motive pentru care reciclarea bateriilor nu este un moft.

1. Bateriile conțin substanțe chimice dăunătoare care pot polua sursele noastre de apă

Acesta este poate cel mai important motiv pentru care ar trebui să luăm în considerare în mod serios reciclarea bateriilor folosite.Bateriile sunt alcătuite din substanțe chimice dăunătoare care pot afecta sever sănătatea oamenilor. Lăsate la întâmplare prin casă, bateriile pot emite substanțe nocive care pot ajunge chiar în aerul pe care îl respirăm. În plus, acizii și metalele pe care le conțin, când sunt aruncate la groapa de gunoi, se scurg,pătrund în sol, iar emanațiile toxice pe care le produc pot ajunge să distrugă viața sălbatică și să polueze apa, care se întoarce la noi pentru consum.

2. Reciclarea bateriilor înseamnă reducerea costului pentru producerea de baterii noi

Reciclarea bateriilor uzate creează posibilitatea recuperării și reutilizării materialelor. Acestea sunt folosite pentru producția viitoare,ceea ce contribuie la reducerea costurilor de producție și asigură disponibilitatea unor produse la prețuri de achiziție competitive.

3. Se reduce riscul de incendii și explozii

Exploziile și incendiile de baterii sunt relativ rare dacă le raportăm la numărul mare de baterii utilizate. În plus, unele tipuri de baterii sunt mai susceptibile de a provoca incendii decât altele. Cu toate acestea, incendii și explozii se pot produce, iar ceea ce este cel mai grav în astfel de cazuri este faptul că sunt cel mai greu de stins. Așa că mai bine le prevenim.

4. Se reduc costurile firmelor de salubrizare

Ca orice  alt tip de reciclare,reciclarea bateriilor contribuie la minimizarea operațiunilor de gestionare a deșeurilor pe care le efectuează firmele de salubrizare din fiecare localitate în parte. De regulă, serviciile acestora sunt susținute cu bani de la primării,bani colectați din taxele și impozitele oamenilor. Reducerea acestor costuri înseamnă implicit facturi mai mici pentru noi și reducerea cheltuielilor lunare.

5. Bateriile sunt ușor de reciclat

Acum, mai mult ca niciodată, bateriile sunt ușor de reciclat.Există numeroase puncte de colectare a bateriilor. În general, în supermarketuri și orice magazin care comercializează baterii se găsesc recipiente speciale pe care le puteți folosi cu încredere. Nu trebuie decât să vă amintiți să luați bateriile descărcate cu voi, atunci când mergeți la cumpărături.

Reamintim că recent, SNRB a venit în sprijinul tuturor celor care doresc să se implice activ în protecția mediului prin reciclare, prin lansarea platformei interactive

Anca Stie, pe care oricine poate afla tot ce vrea să știe despre reciclare și poate pune întrebări la care va primi cu siguranță răspuns.