Resursele regenerabile

Ce sunt resursele regenerabile de energie

Sursele regenerabile de energie se referă la forme de energie rezultate din procese naturale regenerabile, la care ciclul de producere are loc în perioade de timp comparabile cu perioadele lor de consum.

Care sunt cele mai cunoscute resurse de energie regenerabilă ?

Dintre sursele regenerabile de energie se pot enumera: energia eoliană, energia solară, energia apei, energia hidraulică, energia mareelor, energia geotermică, energie derivată din biomasă: biodiesel, bioetanol, biogaz.

Care sunt resursele de energie neregenerabilă ?

Sursele de energie neregenerabile includ energia nucleară precum şi energia generată prin arderea combustibililor fosili, aşa cum ar fi ţiţeiul, cărbunele şi gazele naturale.

Care sunt principalele avantaje ale energiei eoliene ?

• Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanţe poluante şi gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili.
• Nu se produc deşeuri. Producerea de energie eoliană nu implică producerea nici unui fel de deşeuri.
• Costuri reduse pe unitate de energie produsă. Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scăzut substanţial în ultimii ani, ajungând în S.U.A. să fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili, chiar dacă nu se iau în considerare externalităţile negative inerente utilizării combustibililor clasici.

Care sunt avantajele energiei solare ?

• Energia solară ajută la încetinirea/ oprirea încălzirii globale. Sistemele de panouri solare generează energie electrică, fără să producă poluare.
• Energia solară vă ajută să economisiţi bani. Instalarea unor panouri solare fotovoltaice pe acoperişul locuinţei vă va salva o parte considerabilă din venituri.
• Energia solară este o sursă extrem de rentabilă. Soarele răsare şi apune în fiecare zi. Peste tot în lume, ştim exact când va răsări în fiecare zi a anului. Acest lucru face energia solară o sursă de energie extrem de sigură.
• Energia solară oferă securitate energetică. Cel mai mare avantaj este că nimeni nu va avea dreptul să pună o „taxă” pe soare.
• Energia solară oferă independență energetică. Din nou, „combustibilul” panourilor solare nu poate fi cumpărat sau monopolizat. Este gratuit şi oricine se poate bucura de el. După ce aţi instalat panouri solare pe acoperiş, aveţi o sursă independentă de energie electrică, care este numai a voastră.

Care sunt dezavantajele energiei solare ?

Există doar un singur dezavantaj notabil a energiei solare. Acest dezavantaj este că soarele nu străluceşte 24 de ore pe zi. Când soarele apune sau când umbra este puternică, panourile solare fotovoltaice opresc producerea energiei electrice.Dacă avem nevoie de energie electrică în acel moment, va trebui să o luăm de la altă sursă. Cu alte cuvinte, locuinţa nu poate fi 100% alimentată de panouri solare. Astfel, avem nevoie de baterii pentru a stoca energia electrică produsă de panourile solare pentru a o utiliza mai târziu.