Evitarea risipei de hrană

Pierderile mari de alimente au efecte profunde asupra naturii şi a omului. Producţia de alimente a provocat 30% din totalul deşeurilor alimentare cu impact direct asupra mediului. Ce-ar fi să cumpărăm exact câtă mâncare şi apă avem nevoie? Cumpărăm mult, folosim puţin. Deşeurile alimentare produc pierderi economice atât guvernelor cât şi gospodăriilor, pentru că practic aruncăm banii la coşul de gunoi.

Ce este risipa de hrană?

Risipa de hană înseamnă toate alimentele produse pentru consumul uman care se pierd sau sunt aruncate pe traseul parcurs de la locul de producţie până în farfurie.

Cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Diferenţa dintre cantitatea disponibilă şi cea consumată este foarte mare, rezultând pierderi alimentare şi pierderi de produse atât finite, cât şi în procesul de pregătire pentru consum. Produsele alimentare irosite (deşeuri) sunt produse pe care nu le folosim în consum zilnic şi totuşi am cumpărat mai mult.

Care sunt cauzele risipei de hrană?

  • Nu facem o listă de cumpărături, iar atunci când o avem, nu o respectăm
  • Mergem la cumpărături înainte ca frigiderul să se golească
  • Nu avem încredere în simţurile noastre şi ne luăm doar după informaţiile de pe etichete
  • Nu ne uităm în frigider înainte de a face cumpărături
  • Nu depozităm adecvat produsele alimentare
  • Gătim în cantităţi prea mari
  • Facem cumpărături când ne e foame

Cum putem evita risipa de alimente?

  • Cumpără inteligent
  • Depozitează corect
  • Porţionează corect
  • Foloseşte resturile

Păstrează corect alimentele!

Dacă vrei să nu mai arunci așa multă mâncare, e important și să înveți cum să depozitezi corect produsele cumpărate. Am ales câteva din cele mai uzuale alimente din casele noastre și îți spunem cum și unde ar trebui să le ții:

Banane – în fructieră, până încep să se maronească (nu mai mult de câteva zile). Dacă le bagi la frigideri, se înnegresc;

Roșii – ține-le într-un loc uscat și răcoros (în cămară sau un dulap). E adevărat că rezistă mai mult la frigider, dar se înmoaie și pot deveni fade;

Pâinea este unul dintre cele mai perisabile alimente. Păstrată în cutia de pâine, rezistă 2-3 zile (în funcție de temperatură), sau o poți ține la congelator (rezistă chiar și 2-3 luni!);

Brânza se ține la frigider, învelită întâi în hârtie cerată, apoi într-o pungă de plastic;

Carnea crudă poate fi păstrată în sertarul rece de la frigider aproximativ două zile, iar la congelator aproximativ 6 luni.

Laptele se poate depozita pe raft dacă este UHT, iar sticla este nedesfăcută. După aceea mai poate fi păstrat maxim 3 zile, pe raftul frigiderului.

Mezelurile se țin numai la frigider iar dacă sunt feliate, se consumă în maxim 3 zile de la desfacere. E de preferat să le cumperi în bucăți întregi.